Русенските домакинства ще плащат с 6,75% по-скъпо студената вода от 1 януари.Това

...
Русенските домакинства ще плащат с 6,75% по-скъпо студената вода от 1 януари.Това
Коментари Харесай

Водата в Русе поскъпва с 20 стотинки

Русе нските семейства ще заплащат с 6,75% по-скъпо студената  вода  от 1 януари.

Това излиза наяве от отчета за изменение на цените на  ВиК  дружествата от следващата година, който ще бъде прегледан навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране на 17 декември, осведоми вестник Утро.

Единната  цена  на  ВиК  услугата за битовите консуматори (доставяне на  вода , отклоняване и филтриране на отпадъчните води) ще нарастне с 20 стотинки, като за един кубик ще плащаме не 2,943 лв. с Данък добавена стойност както сега, а 3,142 лв.. 

Цена та от 1 януари подхожда на написаната в петгодишния бизнес проект на  ВиК - Русе  2017-2021 година, одобрен още през 2017-а. Тя се поправя с насъбраната от този момент инфлация, която съгласно данните на Националния статистически институт е 6,887%. Тъй като повишаването върви по две линии - един път поради покачващите се цени в бизнесплана и повторно поради инфлацията, догодина  вода та ще ни излиза с 21,5% по-скъпо, в сравнение с през 2017 година През 2018-а  цена та се повиши с 6,25%, през тази скочи с 6,2 на 100, а от следващата година се прибавят още 6,75%.

Необходимостта от повишаване на  вода та  КЕВР  обосновава с потребността от съществени вложения за възстановяване на мрежата, тъй че повредите и загубите на  вода  плавно да понижават. По тези показатели  ВиК - Русе  е отличникът на страната, въпреки числата към момента да наподобяват стряскащи. Според бизнесплана се планува общите загуби на  вода  да намалеят от 41,89% до 38,83%. А течовете от всеки километър водопроводна мрежа да паднат от 8,26 до 7,31 кубика през 2021 година

От  КЕВР  ни успокояват, че новата  цена  на  вода та е много под обществената търпимост на цените на  ВиК , която е 4,696 лева./куб.м с Данък добавена стойност. Този индикатор се пресмята като 2,5% от средномесечния приход на разположение от семейството в района.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР